Menu
0
ondernemerschap / Onze verhalen

De chaotische ondernemer voor- en nadelen

chaotische ondernemer

Ode aan de de chaotische ondernemer (in spé) | Maarehh, ik ben heel chaotisch! Is ondernemen dan wel iets voor mij? Dat is een vraag die wij vaak krijgen tijden ons gratis adviesgesprek ¨ondernemen als lifestyle coach¨. Het antwoord: juist voor jou is ondernemen weggelegd. Waarom? Dan vertellen we je in deze blog.


Waarom er veel chaotische ondernemers zijn

Als ondernemer of ondernemer in spé heb je vaak een aantal basisingrediënten. Deze ingrediënten geven jou vaak de aanleiding om voor jezelf te beginnen. Denk hierbij aan ingrediënten als: creativiteit, oplossingsgericht denken en handelen, een onophoudelijk enthousiasme en een grote passie voor je vakgebied. Maar ook: chaos. Wij ontmoeten veel ondernemers of ondernemers in spé die aangeven dat ze heel erg chaotisch zijn. Maar waarom? Vaak omdat ze bruisen van de ideeën! Mix dit met enthousiasme en passie en je hebt een ontembare tornado aan werklust en doorzettingsvermogen. Deze ontembare tornado vol passie en enthousiasme zorgt ervoor dat ze elk idee zo snel mogelijk willen uitvoeren. Soms zo snel, dat ze ‘s avond niet kunnen slapen wanneer zij juist net op dat moment een goed idee krijgen. Herkenbaar?


Is het erg?

Misschien hebben we het al een beetje verklapt. Want woorden als passie, enthousiasme, werklust en doorzettingsvermogen klinken natuurlijk alles behalve negatief. En negatief dat is het ook zeker niet! Maar je moet hier wel je weg in vinden. Want die energieke passievolle tornado kan ook zoveel chaos opleveren dat je er stress van krijgt (of mensen in je omgeving). Precies dat is wat je juist niet wilt en daarom is het belangrijk dat je leert hoe je die ongestructureerde energiebom omzet naar gestructureerde chaos. Want als chaotische ondernemer wordt je nooit een routine matige ondernemer en dit mag je accepteren van je zelf. Omarm het, want met kleine veranderingen krijg jij juist veel voor elkaar. Dus bekijk het positief, want chaotisch zijn heeft een aantal voordelen, mits jij je er van bewust bent en bereid bent om eerlijk naar jezelf te kijken. Zo kun je als chaoot vaak:

 • Snel schakelen tussen verschillende situatie, want jou koppie staat altijd aan.
 • Anderen overtuigen en motiveren met jouw aanstekelijke enthousiasme.
 • Zaken relativeren als het tegen zit, want jij bent wel gewend dat dingen soms anders lopen.
 • Snel met oplossingen komen waar een ander nog niet aan gedacht heeft.
 • Werken wanneer en hoe lang je wilt, want tijd is voor jou geen stress factor (behalve bij een deadline, want je begint altijd te laat).
 • Doorzetten tot het bittere einde, want opgeven dat staat niet in je woordenboek.

Zoals je ziet ben je als chaotische ondernemer vaak juist een ware optimist. Je hebt vaak goede hoop dat je weer met een oplossing komt of dat het wel goed afloopt. Dus stress treedt pas op wanneer jij het gevoel hebt dat je het niet meer in de hand. Dit gevoel krijg je helaas vaak wel iets te laat, maar working on that one!


Zijn er dan ook nadelen?

Ja, helaas! Het is niet alleen maar positief. Want een chaotische ondernemer kan ongelooflijk briljant zijn, maar natuurlijk blijven we realistisch. Dus ja, er zijn ook nadelen zo deze:

 • Je doet vaak voor je denkt, een lange termijnvisie ontwikkelen is echt jouw aandachtspunt.
 • Mensen om je heen kunnen je vaak niet volgen, want jij gaat soms echt te snel.
 • Jouw ideeën uitleggen is vaak niet je sterkste punt en jij ergert je wanneer een ander het niet begrijpt.
 • Mensen vinden het soms lastig om met jou samen te werken, want jij doet dingen op jouw manier. Lees: je bent wel eens eigenwijs.
 • Je kan doorwerken zolang als jij vindt dat het nodig is, maar je verwacht hier door ook wel eens iets te veel van een ander.
 • Je hebt vaak pas stress wanneer het echt niet goed komt, dan is er vaak niks meer aan te doen.

Kortom: ondanks dat wij chaotische ondernemers echt omarmen zijn we heus kritisch op hun verbeterpunten. Want eerlijk naar je eigen handelen kijken is één van de waardevolste instrumenten om te groeien als ondernemer.

Tips om in nog meer in je kracht te komen

We noemden het al eerder dat het belangrijk is om die ongestructureerde energiebom om te zetten naar gestructureerde chaos. Dit kun je doen door jezelf een paar handige trucjes aan te leren. Deze trucjes helpen je vooral in de omgang met je werknemers, samenwerkingspartners of andere zakelijke relaties:

 1. Werk je ideeën uit voordat je begint met vertellen
  Vaak bedenkt jij als chaotische ondernemer het idee terwijl je erover vertelt. Dit doe je bijvoorbeeld tijdens een vergadering, skypecall of zelfs een functioneringsgesprek. Je bedoeling zijn goed en komen voort uit jouw drive om altijd oplossingsgericht te denken en te handelen. Maar mensen om je heen raken de draad wel eens kwijt. Dus neem de tijd om je ideeën uit te werken voordat je deze presenteert aan de buitenwereld.
 2. Schakelen drie versnellingen terug in je communicatie
  Vaak praat je snel vanuit je passie, heel snel. Ook hierdoor snappen mensen je vaak niet. Dit is niet omdat zij het geen goed idee vinden, maar simpel weg omdat ze nog niet op dezelfde frequentie zitten als jij. Hierbij is het jouw taak om die mensen op dezelfde frequentie te krijgen. Dit doe je door heldere en duidelijke communicatie tot in kleinste details. Dit zijn vaak details die voor jou als onbenullig voelen. Je schakelt dus eerst terug naar de frequentie van jouw gesprekspartner(s) om ze uiteindelijk mee te nemen in jouw verhaal.
 3. Manage verwachtingen en stel vragen om te checken of je begrepen wordt
  Vanuit je passie en enthousiasme ga jij er snel vanuit dat mensen jou idee net zo goed vinden als jijzelf. Klinkt arrogant, maar wij weten dat je het niet zo bedoeld. Maar mensen komen om naar jouw idee te luisteren. Dus vraag voorafgaand wat mensen van jouw of je idee verwachten en geef direct aan of je dat waar kan maken. Vertel hierbij ook waarom wel en waarom niet. Misschien kun jij je verhaal nog een klein beetje aanpassen op de suggesties. Verder is het belangrijk om tussendoor vragen te stellen om te checken of mensen begrijpen wat jij bedoeld.

Ben jij benieuwd hoe jij als chaotische ondernemer bij YOU AGAINST YOU past? Kijk eens hier om meer te weten te komen over ons traject tot lifestyle coach!